Rak - praktyczne podpowiedzi

Temat: Żółty ryż smażony - jak????
Żółty ryż smażony - jak????
Witam,

może ktoś ma pomysł jak zrobić ryż smażony? Taki jak w budkach z chińszczyzną.
Żółty, z warzywami i co najważniejsze sypki. Barwiłem curry, ale to nie dało
oczekiwanego efektu, jajko to samo, a na dodatek wszystko mi się klei.
Kiedyś chyba Pascal podawał przepis jak ugotować ryż na sypko, ale nie
pamiętam:/.
Dzięki z góry za info. Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53381487,53381487,Zolty_ryz_smazony_jak_.html



Temat: Żółty ryż smażony - jak????
jak sie klei, to najLATWIEJ dodac do gotowania tluszczu (lyzke masla, oleju,
kawalek tluszczu z kurczaka)
(mozna bez tluszczu, ale jak na polska tradycje gotowania ryzu, to wyzsza
szkola jazdy)

jak juz ugotowany na sypko, to na patelni podsmaz warzywa i dodaj lyzeczke
kurkumy (zolte) i inne przyprawy (nie wiem jakie bo za moich czasow nie bylo w
PL chinskich budek;)
zgaduje, ze jest to swiezy imbir i sos sojowy, i moze troche cukru...zapewne i
olej sezamowy (ja nie uzywalabym ich w polaczeniu z kurkuma, wiec moze szafran
jest "zazolczaczem")

wazywa smaz przez 1-3 minuty i dodaj ugotowany przestudzony ryz, wymieszaj,
zrob "studnie", wbij jajko,jak sie troche zetnie wymieszaj z ryzem, dodaj
sosy...

NIe gwarantuje, ze bedzie taki sam jak w budkach ale moze ...

inna wersja do poszukania w googlu to "nasi goreng" troche mniej chinski,
bardziej "indochinski" ;) za to bardziej aromatyczny i kolorowy niz tradycyjnie
chinski "fried rice"

powodzenia w eksperymentach :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53381487,53381487,Zolty_ryz_smazony_jak_.html


Temat: Paella - jaki ryż?
Jest to temat "morze" bowiem paella to niezmiernie ogolne pojecie.
Tylko w Hiszpanii, istnieje co najmniej 30 typow paella. Wszystko
zalezy od regionu czy typu (dodatki). W zaleznosci od regionow, ryz
uzywany do przygotowania paella jest tez rozny (lokalny).

Oryginalna paella pochodzi z PaĂ­s Valenciano gdzie kultywuje sie ryz
w okolicach Walencji i Alikante stad, wydaje sie, ze ten region
wyznacza typ ryzu "idealny". Podazajac za tym kryterium, podam, ze w
tym regionie uzywa sie ryzu bialego i krotkiego (po ugotowaniu
prawie okragly). Ryz ten ma jedna "wade". Nalezy dobrze
wyczuc "pukt" ryzu tzn. zeby nie byl rozgotowany na zewnatrz (bedzie
sie kleil) y zeby nie byl twardy wewnatrz. Z tego powodu, dla
poczatkujacych, najlepszy jest ryz podluzny i cienki.

Dodam, ze do paella, oryginalnie uzywa sie ryz bez przerobek ktore
ulatwiaja gotowanie (tzw. blyskawiczne), tzn. wylacznie oczyszczony.

J.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,68086821,68086821,Paella_jaki_ryz_.html


Temat: „Oszukane gołąbki” – przepis pilnie poszukiwany
bez ryżu.
Mielone mięso mieszasz z drobno pokrojoną, ugotowana kapustą,
dodajesz jak do mielonych - jajko, przesmażoną cebule i przyprawiasz
solą, pieprzem (dobrze też dodać majeranku) wyrabiasz, jeśli się nie
klei, można dodać trochę bułki tartej.
Formujesz kulki, lekko spłaszczas i smażysz.

Żeby były bardziej gołąbkowe - można potem podlać je sosem
pomidorowym i w nim poddusić.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77683804,77683804,_8222_Oszukane_golabki_8221_8211_przepis_pil.html


Temat: Sałatka z grillowanym kurczakiem:prosze o przepis
proponuję taką sałatkę:
oczywiście grillowany kurczaczek pokrojony w grubszą kostkę, puszka kukurydzy z
puszki, puszka ananasów pokrojonych w kostkę, moze być również zamiat ananasów
puszka koktailu z różnych owoców (banan,ananas, papaja itd), paczka ugotowanego
ryżu, wazne aby był sypki, nie kleił się, trochę startego na grubych oczkach
sera żółtego i majonez wg uznania, co tu dużo gadać, palce lizać!!!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27471448,27471448,Salatka_z_grillowanym_kurczakiem_prosze_o_przepis.html


Temat: Risotto!
Witam wszystkich
Podam swój sposób na sypki ryż. Tylko jest jedno ale - potrzebny jest garnek do
gotowania kaszy. Na jedną porcję ryżu dodaję półtorej porcji płynu. Gotuję ok
30 min. Ryż po ugotowaniu wysypuje sie z garnka [nie klei się].
Dwie porcje wody dodaję tylko do gotowania pęczaku, ponieważ wchłania więcej
wody. Spróbujcie.
Pozdrawiam - Maria
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2440583,2440583,Risotto_.html


Temat: Ryż = breja. No nie mam siły....
Ryż = breja. No nie mam siły....
Konia z rzędem temu, kto poda mi światłą poradę, jak ugotować ryż, żeby się
nie kleił. Czytałam tu na forum, że trzeba go przepłukać wielokrotnie w
zimnej wozdzie przed zagotowaniem. Przepłukałam. Nic. Może wlewam za dużo
wody? Może za długo gotuję? Proszę o wytłumaczenie jak przysłowiowej krowie
na rowie jak to się robi - step by step. Dziekuję awansem i pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53889785,53889785,Ryz_breja_No_nie_mam_sily_.html


Temat: Ryż = breja. No nie mam siły....
Oh, semen...
senin, wiekszosc Azjatow gotuje ryz w tzw. ricecooker: wsypujesz przeplukany ryz, wlewasz wode, zamykasz pokrywe i przyciskasz guzik. Koniec. Ryz sie ugotuje, dojdzie, a nawet moze sobie potem postac i ciagle jest goracy.
Aha, i ryz gotowany przez Azjatow klei sie jak cholera. Nie jest breja, ale klei sie niemozliwie. No coz, jakos sie musi dac przeniesc na tych paleczkach.
Powyzsze wynika z osobistych dlugoletnich doswiadczen dalekowschodnich.

I nie zaperzajcie sie tak, drodzy pichcacy, dla ryzu nie warto ;) Ostatecznie to tylko ryz...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53889785,53889785,Ryz_breja_No_nie_mam_sily_.html


Temat: Czy macie..? (na pewno macie:>)
Sałatka z wędzonym kurczakiem

Przygotowanie: 1 godz
Oczekiwanie: 2 godz
Gotowanie: 0,5 godz


Składniki

• 4 woreczki ryżu
• 2 duże wędzone udka z kurczaka
• duży por
• puszka kukurydzy
• 2 papryki czerwone
• 8 jajek
• słoik ogórków konserwowych
• duży majonez winiary
• musztarda sarepska kamis
• mała śmietana
• sól, pieprz


Etapy przygotowania

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, tak by się nie kleił i
ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Por rozkroić wzdłuż na ćwiartki
i pokroić w piórka, poczym sparzyć wrzątkiem i delikatnie posolić.
Do ostudzonego ryżu dodać tak przygotowany por, jaja, paprykę,
ogórki i kurczaka pokrojone w kostkę oraz kukurydzę osączoną z wody.
Całość wymiesząć z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku solą,
pieprzem i musztardą. Odstawić do lodówki na 1,5 godziny.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,76632988,76632988,Czy_macie_na_pewno_macie_62_.html


Temat: Co przywozimy z.......:)
"z pierwszej reki"
prosto z Japonii:)Wklejam to co kolezanka napisala,bo sie boje,ze cos poknoce:D
Moze sobe, to jest makaron gryczany ale trzeba by razem z sosem do
soby, ja najchetniej wzielabym teraz ze soba 10 kg ryzu ;)
mochi takie jak do zupy miso, jak ktos lubi miso to moze tez suszona
rybe z ktorej sie robi baze tzw. katsuo-bushi, zielona herbate z
Shizuoki (rejon slawny z najlepszej), wasabi, selekcje japonskich
slodyczy choc to moze rozczrowac bo nie dos ze maloslodkie to
maczaste w smaku, obecnie je uwielbiam, jako ciekawostke mozna komus
kupic nato czyli fermentowana soje ktora sie je z ugotowanym ryzem,
ale to jak fermentowany sledz ze Szwecji :)))
ale tez utensylia do gotowania
moze patelnie kwadratowa do robienia specjalnego omletu (dashi-maki
tamago),
albo taki gruby gliniany garnek w ktorym sie gotuje warzywa na
kuchence gazowej bezposrednio na stole jest to fajne i przypomina
fondue bo mozna sobie gotowac zupe i wyzerac rozmawiajac
na pewno warto przywiezc kuchenne noze i shamoji czyli lopatke do
ryzu (specjalna do ktorej ugotowany ryz sie tak nie klei)
przepiekne miseczki i talerzyki w bajecznych ksztaltach i kolorach i
moze byc po jednej sztuce bo japonczycy nie dbaja zbytnio o komplety

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,61480438,61480438,Co_przywozimy_z_.html


Temat: Prawdziwa "kuchnia" ?
To ja zaczelam od tego ryzu wiec sie wytlumacze.Zaznaczam ze nie chodzi mi o
zaden ryz tzw dziki ani ten niepolerowany typu "zdrowa zywnosc". Zwykly
sklepowy ryz. Otoz ten sklepowy ryz bywa zwyklym ryzem (np. dlugoziarnistym,
krotkoziarnistym, jasminowym , Basmati, arborio, japonskim itp) i bywa ryzem
preparowanym. Zaleta tego preparowanego jest glownie to ze wychodzi piekny i
sypki jak makaron i w smaku tez jest podobny do tego ostatniego. Zostal
wczesniej "ugotowany" wysuszony i obrobiony (pozbawiony wierzchniej warstwy)
dzieki czemu kazde ziarenko jest identyczne i sie nie klei. Czasu na jego
zrobienie trzeba tyle samo co normalnego ( pomijam trzymanie pod poducha - bo
to trwa). W krajach w ktorych ryz jest tradycyjnym codziennym pozywieniem -
nie ma na niego chetnych. Na zachodzie odwrotnie. Moze rzeczywiscie dla nas
nie ma roznicy bo jadamy go niewiele.
Osobiscie jadam prawie wylacznie sklepowy makaron, uzywam namietnie pomidorow w
puszkach i kupuje kielecki majonez. Niestety widze roznice i kiedy mam ochote
na cos extra - robie sos z zywych pomodorow i krece swoj majonez.
Ryz jest dobrym przykladem poniewaz w tym samym sklepie, z tej samej czesto
połki mozna za te sama cene kupic dory gatunek tradycyjnego ryzu albo ryz
preparowany, i przygotowac go w tym samym czasie. Fakt ze chyba trzeba
umiec.... i moze tu caly problem, wybieramy to co latwiejsze i kosztuje mniej
wysilku (nie czasu). Tak sobie mysle, ale nie wiem czy tak jest.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8578393,8578393,Prawdziwa_kuchnia_.html


Temat: sushi-pomocy pomocy pomocy
karmin-cynober napisała:
> to klasyczna azjatycka metoda gotowania ryzu. Zaden specjalny ryz. Fakt, ze
> sporo moze zalezec od gatunku. Ryz w chinskich daniach ma oddzielone ziarenkach
> ale klei sie w wieksze kawalki bo lapie sie go paleczkami. Ryz dlugoziarnisty n
> a
> pewno bedzie sie nadawal. Reszte znajdziesz w watku z ostatnich moze dwoch
> tygodni o tym jak gotowac ryz. Pogrzeb troche w poprzednich stronach na forum.

Długoziarnisty ryz się nie nadaje do sushi. Do sushi ryż jest okrągły po
ugotowaniu delikatnie klejący się. To co napisałaś to herezja. Przunajmniej
jeśli chodzi o sushi i rodzaje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,46280348,46280348,sushi_pomocy_pomocy_pomocy.html


Temat: gotowanie ryżu
Sypki nie klejacy sie ryz
Rzecz moze ciekawa.
W Azji (moze nie calej ale tej co widzialem) ryz wlasnie ma sie kleic razem a
nie byc sypki kazde ziarnko osobno.

Jak zjesc taki sypki paleczkami???

Zone moja w Polsce bardzo zdziwila taka idea by ryz byl po ugotowaniu sypki.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17443425,17443425,gotowanie_ryzu.html


Temat: gotowanie ryżu
Gość portalu: szopen napisał(a):

> Rzecz moze ciekawa.
> W Azji (moze nie calej ale tej co widzialem) ryz wlasnie ma sie kleic razem a
> nie byc sypki kazde ziarnko osobno.
>
> Jak zjesc taki sypki paleczkami???
>
> Zone moja w Polsce bardzo zdziwila taka idea by ryz byl po ugotowaniu sypki.

Humm.
To jest chyba qui pro quo.
Ryz jest sypki, ale jak go wlozysz do chinskiego bola (miseczki) i podniesiesz
do gory trzymajac blisko ust (tak jak robia w ryzowych krajach), to paleczkami
pojdzie bez problemu.

We Francji ryz w chinskich/wietnamskich/azjatyckich restauracjach jest gotowany
w tych specjalnych elektrycznych garkach-kociolkach, on czasem az taki sypki
nie jest (pewnie zalezy i od odmiany ryzu, i od ilosci plukan), ale nie ma nic
wspolnego z ryzem klejacym z mojego polskiego dziecinstwa.
A tak ogolnie to na samym poczatku mojego pobytu we Francji jedyna rzecz ktora
wyprowadzala z rownowagi moje francuskie przyjaciolki to bylo moje gotowanie
ryzu klejacego (i rozgotowanych ziemniakow). Z czasem przekonalam sie ze
absolutnie kazdy Francuz jest na to wrazliwy, a moj maz to nawet bardzo
wrazliwy.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17443425,17443425,gotowanie_ryzu.html


Temat: niedrogi wege sylwester? co polecacie?
Ja polecam ryż z pieczarkami/boczniakami, papryką, groszkiem i/lub kukurydzą,
masłem, jajecznicą ..., przepis znjadziesz przez wyszukiwarkę. Robiłyśmy kiedyś
takowy na sylwestra u kumpeli, towarzystwo było mieszane, wszystkim smakowało.
Normalnie dodaję jeszcze posiekaną szynkę ale zapewniam, że bez niej danie też
będzie pyszne. Suchy ryż najlepiej wrzuć na rozgrzane masło, zamieszaj i po
paru minutach podlej wodą, ryż nie będzie się kleił. Ciekawy smak można uzyskać
mieszając ryż biały z dzikim (ale ugotować lepiej osobno).
Polecam też sałatkę:
puszka kiełków, ogórek zielony, 2 obgotowane marchewki, kilka grzybów mun
(można obgotować razem z marchewką), makaron ryżowy lub sojowy (przygotowany,
wystudzony), trochę sałaty lodowej (porwanej na małe kawałki), wszystko pokroić
w paski (poza sałatą, kiełkami i makaronem, ten można jedynie skrócić :o)),
wymieszać, dodać sos słodko-kwaśny (chyba z łowicza jest najlepszy), podawać.
To jest pyszne!
Acha, z ciepłych dań polecam jeszcze fasolę w sosie pomidorowym (z ziołami
prowansalskimi, papryką, oliwkami, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, tabasco,
zagęszczone mąką kukurydzianą) albo po prostu ... żurek na suszonych grzybkach,
z dużą ilością czosnku, majeranku, plus, ewentualnie, jajko :o)
Pozdrawiam, A
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,9540024,9540024,niedrogi_wege_sylwester_co_polecacie_.html